fredag 22 januari 2016

Björnidets playlist 160123


Ja, spellistan för kommande veckas lufsande, hlatande och traskande gorilla walk till ämbetet kommer att bli utvidgad eftersom det tar tid med vinterlufs med bevarat fullständigt säkerhetstänk på osäkra isbanor och därtill så börjar det bli mer av nytt att välja på i webbutikerna.

En ganska så varierad blandning med visst tydligt stänk av kommersiellt tjafs naturligt nog eftersom spellistan är ämnad att stimulera till både goda gång- och bussturer samt disk och städ.

Österrikisk och holländsk schlager i marschtakt blandad med upplyftande möjligen slätstruken pop, absolut dans, franska chansoner, grekisk cover på en av fjolårets Eurovisionlåtar, lite danskt, svensk exportmusik och återupplivade Pet Shop Boys - därtill det spanska bidraget till konkurrensen i Globen detta år 16 och lite alternativt från Island samt tre återfunna överförda coverversioner (1991) av låtar skrivna av Leonard Cohen. Så ser läget ut:
  1. Geometría Polisentimental - FANGORIA
  2. Second Hand Heart - BEN HAENOW
  3. Water - RA RA RIOT & ROSTAM
  4. Dying For You - OTTO KNOWS
  5. The Sound Of Silence - DISTURBED
  6. Hulapalu -ANDREAS GABALIER
  7. Forever - ERIC HUTCHINSON
  8. We´re Rollin´ - AFTERKLAPS feat. MIKE PALACE
  9. Ola Pernoun - ANTONIS REMON
  10. Pride - AMERICAN AUTHORS
  11. Inner Sanctum - PET SHOP BOYS
  12. Geboren Um Dich zu Lieben - DJ Ötzi & Nik P.
  13. No Hero - ELISA
  14. De L´Amour - JOHNNY HALLYDAY
  15. To My Surprise - JAMES
  16. Hailslide - JÚNÍUS MEYVANT
  17. Stand By Me - GEENO SMITH
  18. Ghost - JEREMY MESSERSMITH
  19. Dodged a Bullet - GREG LASWELL
  20. Tu Enemigo - PABLO LÓPEZ feat. JUANES
  21. Help Me Run Away - ST. LUCIA
  22. Stand By You - RACHEL PLATTEN
  23. We Are Now - SHAKE SHAKE GO
  24. Quante Volte - VASCO ROSSI
  25. Nightshift - MARIO BIONDI
  26. Geiles Leben - GLASPERLENSPIEL
  27. Victorious - XUSO JONES
  28. Genghis Khan - MIIKE SNOW
  29. Leef - ANDRÉ HAZES JR.
  30. He Is - GHOST
  31. Polyester Skin - JACOB BELLENS
  32. I Faudra Vivre - LILIAN RENAUD
  33. Roses - THE CHAINSMOKERS
  34. It Gets Cold - ELIZA AND THE BEAR
  35. Luca Lo Stesso - LUCA CARBONI
  36. The World Could Turn - CHERRY GHOST
  37. Si Tu Cherches de L´Or - LILIAN RENAUD
  38. Ego - WILLY WILLIAM
  39. Aufstehen - JOACHIM WITT
  40. Fire and The Flood - VANCE JOY
  41. Hold On Forever - ROB THOMAS
  42. Béton Mouillé - FISHBACH
  43. Un Monde Meilleur - KEEN' V
  44. The Story - RUNRIG
  45. Hey, That´s No Way To Say Goodbye - IAN McCULLOCH
  46. Take This Longing - PETER ASTOR
  47. I´m Your Man - BILL PRITCHARD
  48. Pourvu Que Te Viennes - YCARE
  49. Music To My Soul - CeeLO GREEN
  50. Houston - AUSTIN PLAINE


FANGORIA: Fangoria är en spansk electropopduo, bestående av sångerskan Olvido Gara och keyboardisten Nacho Canut. Olvida Gara startade redan 1977 ett band i Alaska som enkelt nog hette Alaska och i Björnidet har man aldrig hört talas om Fangoria, Olvida eller Alaska - det sista i alla fall som musikgrupp. Canciones Para Robots Románticos är titeln på deras album utgivet 2016 och "Geometría Polisentimental" ingår naturligt nog där.

BEN HAENOW: Benjamin Bernard "Ben" Haenow (född 1985 i Croydon) är en brittisk sångare. Han vann talangtävlingen X Factor 2014. Efter segern fick han spela in en debutsingel, en cover på OneRepublics "Something I Need", som släpptes i december 2014. Det stack upp till plats ett ett på den brittiska singellistan. Haenow släppte sedan sitt självbetitlade debutstudioalbum i november 2015 och utgåvan föregicks av singeln "Second Hand Heart", en duett med Kelly Clarkson.

OTTO KNOWS: Den svenske Dj:en Otto Jettman nu på video med texter till "Dying For You"!



ANDREAS GABALIER: Österrikare på 31 år som håller till i folk-schlagergenren och är ingen obekanting i Björnidet.

ANTONIS REMOS: Han föddes i Düsseldorf 1970. Med sin familj flyttade han tillbaka till sitt hemland och Thessaloniki. Han har gett ut nio album sedan 1996 och alla har sålt platina eller mer.

NIK P.: Nik P. (född 1962 och döpt till Nikolaus Presnik) är en österrikisk schlagersångare och -komponist. I sitt hemland har han varit sedan slutet av 1990-talet en av de mest framgångsrika artisterna i den österrikiska schlagervärlden.



ST. LUCIA: Jean-Philip Grobler, känd under sitt artistnamn St. Lucia, är en Sydafrikafödd, Brooklynbaserad musiker. "Help Me Run Away" är den andra förhandsutgåvan från hans kommande album Matter.

GEENO SMITH: En tysk musikproducent från Nürnberg inom house som housat upp "Stand By Me". "Stand by Me" är skriven 1961 av Ben E. King, Jerry Leiber och Mike Stoller och det finns mer än 400 inspelningar av låten.

JACOB BELLENS (född 1979) är en dansk sångare, låtskrivare och musiker från Sneslev. Han är grundare av rockbandet I Got You On Tape (2006), där han är sångare, kompositör och keyboardist och han är också medlem i popduon Murder. År 2012 han släppte sitt första soloalbum, Daisy Age och snart kommer ett nytt album Polyester Skin där Björnidet lagt beslag på titelspåret innan albumet är utgivet i sin helhet.



LILIAN RENAUD: Fransk snart 25-årig artist som har två lättillgängliga låtar på spellistan. Ytterligare en person som tagit sig vidare via en av TV:s talangjakter franska varianten av The Voice 2015.

RUNRIG: En skotsk-keltisk rockgrupp som bildades i Skye, 1973 under namnet "The Run Rig Dansbands". Sedan starten har bandets line-up bestått av låtskrivarna Rory Macdonald och Calum MacDonald. Hittills har bandet släppt tretton studioalbum, med ett antal av deras låtar sjungs i skotsk gaeliska. Gruppen hade alltså 40-års jubileum för två år sedan.

CHERRY GHOST: Ett brittiskt band från Manchester. Cherry Ghost existerar sedan 2005, först som ett alias för Simon Aldred som soloartist och sedan för det band som utvecklades ur soloartisten.



Tre goda covers på Cohen från CD:n "I´m Your Fan" (1991) utförda av IAN McCULLOH (sångaren i Echo & the Bunnymen), BILL PRITCHARD och PETER ASTOR (från bl.a. The Weather Prophets. Videon till Bill Pritchards "I´m Your Man" är skickligt sammanställd av en av YouTubes amatörproducenter.