söndag 3 januari 2016

Lissabon - första dagen - Yellow Bus


Björnen tog flight TP789 från Arlanda för att tillbringa jul och nyår i Portugal; Lissabon, Estoril, Cascais, Sintra.



Temperaturen i Lissabon var två grader högre än i Stockholm vid ankomsten kvällstid två dagar före julafton men det visade sig att värmen skulle stiga utomhus i den portugisiska huvudstaden och att gradvisaren termometern skulle visa på grader opp mot 20 plus.

Väderfokuserad som varje skandinav så var inte den portugisiska julväderleken detta snart avslutade 2015 någon besvikelse - utomhus. 
Inomhus var det något annat - bokad på ett hotell med lysande recensioner var stenväggarna iskalla dygnet runt och det bullrande värmeaggregatet skapade som en dag efter återkomsten till ett tyst Stockholm i vintertid ett kvarvarande tinnitus i brus. 



Första dagen på torget Rossio. Duvor som nog av vissa betecknas som luftens råttor mår gott som Pombas i Lissabon.


Vattnet i fontänen på Rossio.


Redan första dagen kännetecknas i den tiogradiga fuktiga svalkan av ångor från brännande kastanjer.


En sightseeingtur första dagen ombord hop on hop off-buss med öppet tak.


Den portugisiska vintersvalkan förvandlades till bitande iskyla på öppet övre däck.


Efter att ha fört oss hela Avenida Da Liberdade opp fortsätter turen på Avenida Fontes Perreira De Melo och här startade prövningen i kyla.


I Amoreiraskvarter drogs tröjan ned över handen.


Från första bussturen kunde vi ändå ta del av det som är så lissabonskt vad gäller husfasader. Färger som skiftar från hus till hus men ändå känns rätt.


Och det tristare mondäna Lissabon som med Twin Towers vid Sete Rios på Rua De Campolide.


En madonna upptäckt från övre däck på en av Yellow Buses. Och inför Amoreiras kan den som har lätt att förlora fästet på främmande mark med trygghet se att IKEA finns lokaliserad även här.


Med tillgång till närmare 5 000 bilder från denna jul- och nyårstur är det inte enkelt att föreviga detta på en blogg. Kräver sortering och översyn till den grad att det blir som det blir i kronologisk tidsordning. Så återkommer endera dagen.