söndag 3 april 2016

Skola 1930-tal och 1940-tal Lv7


Skolresa till Skellefteå. Ja pretentionerna var inte större än att resa på skolresa 35 kilometer bort och få åka båt på Skellefteälven. Detta var 1930-tal; tidsangivelserna är inte lämnade så redaktören bedömer att skolresan företogs någon försommardag 1935 eller 1936.



I resan ingick ett besök till landsförsamlingskyrkan i Skellefteå under överinseende av magister Torsten Marklund. Vit skjorta och slips på pojkarna och finaste klänningarna på flickorna - det hade nog magistern ivrat för - det skulle ändock göra ett studiebesök i en stor och vacker kyrka - tillika deras församlingskyrka på den tiden.


Redaktörens far finns med på detta klassfoto från Bolidens Centralskola året 1935 alt. 1936 - men vem av dem är det? En gissning i nuläget är pojken längst till höger på den sittande främre raden.


Knappt tio år senare befinner sig björnens far i värnplikt (1944 ? 1945 ?) och finns identifierad i översta raden längst till höger.
Här finns samtliga identifierade.
Bakre raden från vänster: Wikström, Brännström, Hällgren, Marklund, Hedlund, Furir Larsson, Ågren, Köhler, Öhlund, Ahnquist.
Mellersta raden från vänster: Holmbom, Marklund, Nilsson, Johansson, Kuorkuo, Nygren, Ruona, Rosén, Nilsson.
Främre raden från vänster: Karlsson, Boman, Björk, Markstedt, Öström, Johansson, Linder, Olsson, Wincent.



Vilopaus hos luftvärnskompaniet från Lv7 i Luleå.


Tio värnpliktiga från Lv7 Luleå (1945 ?).


På Tåme skjutfält - övning med luftvärnskanoner med skarp ammunition mot flygplan med "korv" på släpet. Det gällde att träffa "korven" och inte planet. 


1948 är det dags för repmånad. Redaktörens far i vinterpäls på någon typ av SJ transport.


Vinterövning på isen repmånad 1948.


Utspisning i "snuskburken" - antar att detta är förevigat på Tåme skjutfält.


Repetitionsövning vintertid med AC 11192.