fredag 22 april 2016

Tjampens travtips: V75 Umåker 23 april 2016

En vecka med aprilväder avklarad och dessutom med besked. Sol, regn, snö, hagel och allt mittemellan i ett endaste huj. Stundom frågar man sig om april verkligen är rätt val för att leda en in mot sommaren?

V75 imorgon på Umåker, statistiskt sett inga goda resultat alls att räkna in, undantaget då den gången då aprilsolen sken varmt och gott över Västerbotten, då när Amos Dote gjorde en fantomvärmning med flygande hovar, fladdrande man och möjliggjorde ekonomisk kompensation för bensinpengarna ner till residensstaden.

Men det var förstås på den tiden då bussarna fortfarande hämtade mjölkkrukor och postväskor... således inga förhoppningar alls inför morgondagens sjua.

Spännande söndag dessutom med Skellefteå Kammarkör i konsert tillsammans med Boliden Big Band på Anderstorps aulan, jazz inte så populärt hos torpets körmedlem, men hon älskar utmaningen att sjunga även det svårtolkade och det kommer säkerligen bli succé.

Något jobbigare och än mer spännande är semifinalen i FA Cupen mot Watford samma dag, läget fortsatt något prekärt i ligan men möjligheten att få uppleva en FINAL på Wembley är något man icke ens vågat drömma om... tills nu vill säga.



En stereotypisk imaginär fem i topp lista denna vecka, Merle Haggard "Listening To The Wind", ZZ Top "Jesus Just Left Chicago", The Dave Clark Five "Good Old Rock 'n' Roll, The Searchers "What Have They Done To The Rain" ... möjligen något överraskande sedan med Abba och "Voulez Vous".men det är väl i sanningens namn mest för att ge stöd till singelstrecket i sista avdelningen.



Med önskan om varma vårliga vindar och solsken till alla och envar!

V75 Inlämnat: 2016-04-22, 19:23 Umåker Lördag 2016-04-23 Start: 16:20 Kostnad: 90,00 kr
Avd

1: 1, 2, 6, 7, 9 (11, 3)
2: 1, 2 (8, 6)
3: 1, 6, 7, 8, 9, 11 (4, 5)
4: 6 Calle Laday (3, 10)
5: 7 Propulsion (1, 9)
6: 3, 5, 7 (2, 9)
7: 2 Voulez Vous (3, 9)

Tjampens snösmältande vecka i ord och bild:


Konsert på söndag tillsammans med Boliden Big Band.
Kaffepaus på Lindab. 


Lossning av ensilageplast och utsäde i Slut.
Tjuvrökning efter lossning vid ställverket i Krångfors.


Möt våren i Granbergsträsk.
Och sannerligen har inte redaktören och Tjampen det gemensamt att deras mormors farfars mor Margareta Katarina Nilsdotter (Greta Kajsa Nilsdotter) föddes 27/6 1799 i Granbergsträsk, Jörn församling.

Byn kallas för "Grämmers" av lokalt förankrade möjligen som ett tribut till Glommers och idag finns det ett femtital fast boende invånare i Granbergsträsk.
På 1700-talet gjordes flera försök att kunna bo på platsen men flera gånger fick man ge upp. Mormors farfars morfar Nils Nilsson föddes i byn 1770.

Det troliga är (ej definitivt klarlagt i nuläget) att Nils var släkt med den förste nybyggaren i byn som kunde hålla sig kvar - Lars Andersson som 1754 var bosatt här med papper på 35 skattefria år framför sig som tack för bedriften.

1811 hade byn 11 invånare och Margareta Katarina Nilsdotter var då 12 år och torde ha varit en av dessa som bodde i Grämmers.

Så det finns genetiska förbindelser mellan travoraklet och Granbergsträsks nybyggare.
Margareta (Greta) Katarina (Kajsa) gifte sig sedan med Anders Andersson Backman (mormors farfars far) och flyttade till (troligen) Granliden.


Gråmulet utanför Bjurström.


Möt våren i Granbergsträsk.