lördag 2 april 2016

Svartensgatan


År 1886 grundade Nils Petter Ringström ett glasmästeri som sedan år 1903-04 finns här på toppen av Östgötagatan nära Mosebacke Torg. Glasmästeriet drivs än idag av familjen i fjärde och femte generation på en 500 kvadratmeter stor yta fördelade på fyra våningar.

Specialiteten är blyinfattade färgade fönsterglas och har utsmyckat mer än 900 olika kyrkorum bland annat Katarina Kyrka efter branden 1990. Företagets skylt synes här med några få exempel på de 500 färgnyanser som finns att tillgå.


Svartensgatan är gatan som avgränsar Mosebacke Torg åt söder och går från Götgatan österut mot Katarina kyrkobacke. Varför gatan fått namnet Svartensgatan är inte helt klart men namnet kan härstamma från Johan Andersson Schwart som var kyrkobetjänt i Katarina kyrka på 1600-talet och dog 1674.

Till vänster på bilden ovan syns kvarteret Häckelfjäll som är ett kvartersnamn som finns dokumenterat redan 1652. Namnet går tillbaka till en tid då man trodde på häxor och här avrättades vid 1670-talet åtta kvinnor beskyllda för häxkonster.


Fiskargatan ligger högst upp på berget som tidigare kallades Moseberg och här i huset på Fiskargatan 9 bodde Lisbeth Salander i en 21-rums våning på översta våningen.


Kvarteret Kungen där Svartensgatan korsar den kortare Fiskargatan.


Från Fiskargatan har man en utsikt ned över gårdarna backe ned från Katarinaberget.


Samt en vy över Gamla stans fasader mot Skeppsbron och Grand Hotel.


På Fiskargatan 8 ligger kontor för ett 50-tal olika företag.


Svartensgatan går backe upp från Götgatan för att efter passagen av Fiskargatan ta backe ned mot Katarina kyrkobacke.