lördag 2 april 2016

1942-1943-1944


Ringsele vintern 1942. Redaktörens far står som chaufför invid sitt fordon längst in i bilden.
Officiellt ska det heta Ringselet tydligen. Idag 3,5 timmar med bil från Skellefteå men bara en knapp timme från Junkerdal i Norge.
Tvivlar på att dessa bilder är tagna i Ringsele - utan utgörs nog av transportgruppen på väg mot eller från Ringsele. 



Redaktörens far har fått komma lite närmare fotografen. Iförd chaufförsmössa som nummer tre från vänster. Redaktören är oviss om vad man hade i Ringsele att göra eftersom kraftstationen byggdes först drygt 40 år senare.


Vårbild från 1942. Gumboda i snösmältning med de tre mörkare klädda som anförvanter till redaktören med modern som nummer tre, moster nummer två och morbror nummer sex.


Sommarbild från 1943 med redaktörens mor som den främste bakom den kvinna som ligger i posering främst.


Syskon på Kedträskbron med mor till höger.


Finnforsfallet någon gång 1943-44. Sommartid i alla fall.


Redaktörens föräldrar på cykelsemester 1943-44.


Okänt folk på vårhumör.


Kanske någon känner igen människor på dessa två bilder -
den nedre bilden är från Ratan enligt anteckning på baksidan av fotografiet.

Ratan har en diger historia dels som en av Bottenvikens viktigaste hamnar och dels som slagfält under Sveriges förhoppningsvis sista krig.

"Kriget 1808 - 1809 innebar också en tid av tillbakagång och utsatte Ratans befolkning för svåra prövningar. Strax före klockan tre på eftermiddagen den 20 augusti 1809 förvandlades Ratan till ett slagfält. Våg efter våg av ryska soldater strömmade ner mot stranden där de möttes av artillerield från den svenska expeditionskåren som seglat upp från Roslagen med 120 fartyg och 10.000 man. I hamnen låg kanonsluparna sida vid sida och batteriet med sju kanoner på ledskär och ytterligare två på Rataskär gav fyr in mot byn.

I över fyra timmar fortsatte striderna, men framemot åttatiden på kvällen insåg den ryska befälhavaren general Nikolaj Kamenskij det hopplösa i situationen och beordrade reträtt. Kamenskijs situation var kritisk. De senaste dagarnas strider hade tagit hårt på manskapets krafter.


Carl-Gustaf Gillbergs målning "Affairen vid Ratan 20 augusti 1809". I hamnbassängen ligger de de svenska kanonsluparna som med grova skeppskanoner beskjuter ryssarna vilka anfaller ner mot stranden. I förgrunden ses ett svenskt batteri och på höjden till höger ett trätorn med lotssignal på Rataskäret.
Kamenskij anade dock den svenske befälhavaren Gustaf Wachtmeisters osäkerhet, så när han sammankallade ett möte samma kväll utfärdades ett hot: Om inte de svenska trupperna inskeppades och flottan lämnade Bottenviken skulle han anfalla på nytt. Kamenskij skulle sätta in hela sitt artilleri som var på väg till Ratan från Umeå. Redan klockan elva på förmiddagen den 21 augusti var embarkeringen avslutad. Den 17 september undertecknades fredsavtalet i Fredrikshamn med resultat att Sverige förlorade Finland till Ryssland." ( http://www.ratan.se/historiskby.htm )

En kvartett yngre damer i Ratan som nog har ätit en och annan palt och blöta i sina dagar.