måndag 5 januari 2009

Ur dagboken: Oktoberfest 200?


Oktobertorsdagen den trettonde samlades de tolv för att fira höstens ankomst. De tolv edsvurna inledde festligheterna med att tömma borden på dumma tråkiga papper.
Mexikansk inspirerat smörgåsbord i höstens färger gult och brunt med lite grönt denna sommarhöst 2005.
Ejderhanen ovan och Noak till höger sökte profilera stämningen med att tända sina ljus.
Med en mix av allvar och uppsluppen glädje inväntades festmiddagen. Starken sammanbiten kvar vid bordet, fru L I Nor i en annan värld medan Fännes-Påller och Fru Gurka nojsar ticklande med varandra.
Kvällens matmödrar i köket. La Carina förevigar aftonen i klädsamt svart och med en återhållen blick i ögonvrån sneglar hon på Pretty Polly som festen till ära bara vräker sig i böljande vitt med taxnos i urringningen.
En stärkande klunk av Helgesvin vid diskbänken för Pretty Polly före förberedelsernas sista ansträngande handling.
Matmor Pretty Polly skruvar ned värmen på plattorna. Allt är snart klart för utfodringen.
För Baffe Solvalla vattnas det i munnen när matmor tar fram saxen för det sista klippet.
Vinskänkerskan fru Gurka häller upp i glaset för fru L I Nor och de tolv låter sig väl smaka av födan.
Två fåglar på väg mot utspisning. Är det influensans eller hungerns ansikte vi ser hos Micke Smart som hamnar efter Fännes-Påller som i sin mättnad ser mer belåtet pelikansk ut än gamisk.
Ejderhanen inträder i passande flanell med trådarna på sniskan och tror inte sina ögon vid åsynen av mat. Fru Gurka skuggboxar lite lätt inför vinserveringen.
La Carina tycks alltid ha några tröstande ord till Micke Smart i blått. Men tre glas..
Fännes-Påller håller an den bistra minen och Noak försöker upprätthålla aptiten med tanke på övervakningen från vänster.
Starken som är berömsd för sin gaffelföring visar upp en förvånad min. Rouva Porinsalo har haft roligare i sina dagar en... ..humöret glider upp mot ett leende och för en gång skull så har Starken fått ordning på grimaserna.. ..och här mötas de tu i all uppsluppenhet!
Micke Smart inleder middagen med en föreläsning om glykemiska index men efter tre backningar så har vi alla glömt allt om glykemiska index. Smart gömmer en grön oliv mellan tumme och långfinger och till vänster visar fru L I Nor fram den mexikanska köttfärssåsen som ligger på tungan.
Fru Gurka alltid lika fotogenisk när hon lägger an ett leende och La Carina håller stilen som kvällens Dame med bravur.
Det knapriga majsbrödet fylld med matmors egna små röror ligger i bettet fast hos Pretty Polly som.. ..som sedan får lära känna den gamla visdomen "den som griper efter mycket mister ofta hela stycket".. ..men Pretty Polly lyckas behålla maten i munnen.. lite dramatik vid bordets kortsida - något som inte får La Carina att förlora ansiktet eller hållningen.. fingerföringen är redan klassisk!
Fännes-Påller deklamerar ur historiska dokument och fru Gurka hänger förnöjt med.. ..fru Gurka får en bister min - det är väl inte så att Fännes-Påller har brustit ut i sång!!!!!!!!!!
Diabetiske hockeytränaren Smart ger goda råd i vimlet till Johnnys Morsa´s tränare Stark..redaktionen får hoppas på att hon lyssnar noga till de goda råden och tar dom till sig!
Aftonens vinskänkerska fru Gurka fyller till vänster Pretty Polly och ovan bara i grepp och begrepp att kasta sig över någon annan av gästerna med Helgesvin.
Traditionen giver att festligheterna avslutas med Pretty Pollys egen cheesecake - denna gång toppad med färska björnbär.Till vänster skär matmor själv upp kakan och redaktionen hoppas att kunna publicera receptet på denna plats inom kort tid!