måndag 5 januari 2009

Ur dagboken: Oslo 2005


I Norge har hundarna en förmåga att ta plats - och självklart befinner dom sig i centrum när nyår ska firas! Även om just denna jycke fick bege sig hemifrån för att hamna på en riktig nyårsfest! I Norge finns bara mammor och pappor - så bli inte förvånad när hundägaren lockar på sin hund eller katt med: "Se så kom till mamma!" - även om den biogenetiska kopplingen hund-människa inte heller tycks förekomma i Norge.
Den syttende maj firas Nationaldagen med röd- oh blårussar härjande bland musikkårer, marscherande skolbarn och viftande kungligheter. Och som nabo påminns jag i detta nu om att vi svenskar firar vår nationaldag - när detta skrives - i morgon! Detta hade totalt fallit mig ur medvetandet! "Ett jippo för att lufta kungafamiljen!" - synpunkt från insändare om den nya svenska nationaldagen.
Tomma hyllor i matbutikerna under flera veckor - Men det finns ju transportmedel som tar norska folket över gränsen till Sverige och där kan dom få smaka på påskdelikatesser som "persika på gräddhylla på sockerkaka med fyllning av mögelsvamp". Den upplevelsen är bara enstaka och bara förunnat särskilt utvalda ur det norska folket.