fredag 20 mars 2015

Björnidets playlist 150321






ANTONELLO VENDITTI (ITA): Antonello Venditti (född 8 Mars 1949) är en italiensk singer-songwriter som slog igenom på 1970-talet för låtar med sociala teman.

MICHAEL B TRETOW (SWE): Bo Michael Tretow (född 20 aug 1944 i Norrköping) är en svensk skivproducent och ljudtekniker, musiker och kompositör, mest känd för sitt arbete med ABBA (1970-1982) och med musikalen Chess. Tretow experimenterade med olika inspelningstekniker och spelade en viktig del i att skapa det berömda "ABBA soundet". Han har också komponerat flera teman och jinglar för SR och SVT. "Det var bättre förr" kommer från LP:n Makalösa Manicker (1986).

ERASURE (UK): Erasure är en engelsk synthpopduo bestående av sångaren/låtskrivaren Andy Bell och låtskrivaren/keyboardisten Vince Clarke. Duon bildades i London och debuterade 1985. Efter släppet av deras fjärde singel "Sometimes" etablerade sig duon på den brittiska singellistan och blev en av de mest framgångsrika artisterna i sent 1980-tal till mitten av 1990-talet. 



NEIL YOUNG (US): Neil Percival Young (född November 12, 1945) är en kanadensisk sångare, låtskrivare och musiker. Han började flyttade till Kalifornien 1966 där han var med och grundade bandet Buffalo Springfield tillsammans med Stephen Stills och Richie Furay och senare anslöt han sig till Crosby, Stills & Nash 1969. Han släppte sitt första album 1968 och har sedan dess skapat en framgångsrik och hyllad solokarriär som spänner över 45 år och 35 studioalbum med en kontinuerlig och kompromisslös utforskning av musikstilar.

MAJA FRANCIS (SWE): Maja Francis är en svensk ung låtskrivare och sångerska som bidrar med sitt dagdrömmeri till musikvärlden. Pretentiöst kanske att bidra med rosa ballonger en grå dag. Vi har alla varit unga en gång så mycket borde vara förlåtet.

OF MONSTERS AND MEN (ICE): Isländskt band med fem medlemmar, ett indie folk-pop band som bildades under 2010. Genombrott 2011 med albumet My Head Is An Animal och främst med låten "Little talks".



BRIAN WILSON (US): Ikon inom populärmusiken. Still going strong after all these years.
Brian Douglas Wilson (född 20 Juni 1942) är en amerikansk musiker, sångare, låtskrivare och skivproducent mest känd för att vara mannen bakom och en av grundarna av The Beach Boys. Efter att ha tecknat kontrakt med Capitol Records 1962, skrev eller Wilson co-skrev mer än två dussin Top 40 hits för gruppen. På grund av hans oortodoxa metoder för sångsammansättning och arrangemang och behärskning av inspelningsteknik är han allmänt erkänt av kritiker och andra musiker som en av de mest innovativa och inflytelserika kreativa krafter som finns och har funnits inom populärmusik.

DARIN (SWE): Darin Zanyar (född 2 juni 1987, Sverige) mer känd helt enkelt som Darin är en svensk popsångare och låtskrivare av kurdisk härkomst och en av Sveriges bäst säljande artister.

ERLAND & THE CARNIVAL (UK): Erland & The Carnival är ett brittiskt progressivt folkrockband som bildades i London med multiinstrumentalisten Simon Tong (tidigare i The Verve), gitarristen och sångaren Gawain Erland Cooper från Orkneyöarna och trummisen David Nock. Under 2010 släppte de sitt kritikerrosade självbetitlade debutalbum ("You don´t have to be lonely" och "Trouble in mind") och ett år senare släppte de Nightingale ("Springtime") med beröm godkänt. Deras tredje album "Closing Time" släpptes under hösten 2014.