lördag 21 mars 2015

Två kyrkor upptäckta under vårlufs



Björnen traskar ut i verkligheten och hamnar på Odengatan där han mycket sällan lufsar omkring. Just denna dag när vårsolen skiner och björnen svettas under pälsen finner han två "nya" kyrkor.
Den första i korsningen Odengatan-Birger Jarlsgatan. Detta är Sankt Georgios kyrka byggd 1890 för den katolsk-apostoliska församlingen. Byggd i nygotisk stil. En magnifik byggnad som stod tom och oanvänd i flera decennier under förra seklet innan den grekisk-ortodoxa församlingen tog över kyrkan på 1970-talet.
Arkitekten heter Anders Gustaf Forsberg och han ritade 120 olika stora bostadshus i Stockholm under sin yrkestid.
Under 1960-talet flyttade många greker till Sverige och behovet av en egen kyrka ökade. 1969 bildades det grekiska-ortodoxa metropolitdömet Sverige och Skandinavien. Den finsk-ortodoxa församlingen fanns tidigare och anslöt sig till det nya metropolitdömet men kvarstår som egen församling.
Vad är då ett metropolitdöme? Jo en metropolit motsvarar mer bekanta biskop. Det grekiska ordet metropolis betyder moderstad och inbegriper begreppet storstadsregion av internationell betydelse.


På sin tur Valhallavägen fram når björnen fram till Djurgårdskanalen och innan vattnet gör stopp för vidare tur finner han ytterligare en kyrka. S:t Peter And S:t Sigfrid heter kyrkan men kallas för Engelska Kyrkan. Kyrkobyggnaden har en udda historia.
Den uppfördes 1864-1866 i närheten av Norra Bantorget. Kyrkan flyttades år 1913 bokstavligen sten för sten möjligen på uppdrag av kronprinsessan Margareta med engelskt ursprung men sannolikt mest då det ansågs behövas en kyrka i närheten av garnisonskyrkogården.
Dessutom var området kring Norra Bantorget ett tillhåll för stadens kriminella, ett fängelse och några ölstugor. 
Kyrkan ligger sedan hundra år tillbaka i Diplomatstaden och tillhör den anglikanska församlingen som bildades redan på 1600-talet.


Mycket visdom denna morgon när himlen är blå så blå och solen skiner på den snö som fallit under natten. En snö som ligger kvar på bilarnas karosser.