torsdag 19 mars 2015

Möter blickar från år 1900


Barn i en skolmatsal år 1900 (Maria Folkskola).

Svindlande upplevelse att möta deras blickar från en svunnen tid - 115 år tillbaka.
De ser rakt in i framtiden. Undrar vilka föreställningar de har om en tid som ligger 115 år framåt i tiden. Vilka tankar har man om en tid 115 år framåt? År 2130!
Nej - det är för lång tid framåt. Ändå sitter man här i den tid som för dessa barn i en matsal på Södermalm år 1900 är "för lång tid framåt" att tänka sig.


År 2012 var vi 107,6 miljarder människor som har levt på jorden enligt Population Reference Bureau. 6,5 procent av denna mängd av människor lever här idag. Fram till 1600-talet var jordens befolkningsökning bara markant på grund av hög barnadödlighet. Vissa perioder sjönk till och med befolkningsantalet då epidemier härjade. Från 1600-talet ökade takten för att från 1900-talets början explodera i takt. En miljard nya människor tillkommer fram till år 2027 - om nu inget oförutsett inträffar.


År 1900 när dessa skolbarn tittade in i framtiden fanns cirka 1,6 miljarder människor på Jorden. 2011 passerades 7 miljarder. 


När bokhållaren Carl Forslund lämnade restaurang Riche 26 maj 1900 hade han ingen aning om att han på Strandvägen skulle bli stoppad av en polis och för evigt bli bekant genom historien som den "förste fartdåren". Fortkörningen utfördes i Forslunds bil (fordon) modell Leon Bollee Voiturette. Konstapel Karlsson observerade Forslunds vilda framfart och skrek åt föraren att sakta in men detta nonchalerades. Konstapeln fick då ta till apostlahästarna och helt sonika springa ifatt fordonet och ta tag i Forslunds frackskört för att få stopp på den "vilda" framfarten. Någon hastighetsgräns fanns inte år 1900 men enligt Forslund låg gränsen tydligen på 6 kilometer i timmen. Forslund dömdes senare att betala 15 kronor i böter för ”framdrifvande autmobilen i den starkaste fart så att annan deraf kunde skadas, och utan det ringaste bry sig konstapelns vid båda tillfällena till Forslund gifvna tillrop att ej köra så fort”.

Så var läget i en tid då framtidstron var stor, den industriella revolutionen accelererade till den grad att inget sågs som omöjligt. Så möjligen är dessa barn i en skolmatsal något besvikna för att vi inte har nått längre i utveckling men tror nog inte det ändå - skulle vara besvikelse över att vi ännu inte har uppfunnit tidsmaskinen.