lördag 4 april 2015

Hammarbys intåg i Allsvenskan 2015


Väl ute på Östgötagatan kan man fälla sig en stilla undring om vad är det som står på?
Pangar och smällar, krutdoft och rök. Vad är det som händer?


Jo det är Hammarby IF:s fan club som samlats inför det stora intåget i Allsvenskan 2015 efter några år i Superettan. Samling vid Medborgarplatsen och gemensam marsch till Tele 2 Arena vid Globen och första allsvenska matchen för Hammarby sedan 2009 - motståndare Häcken från Hisingen.


Grönt och vitt är lagets färger vilket tydliggörs på fanor, halsdukar, mössor och i röken som stiger och stannar som en grön dimma över Götgatan. 


Hammarby Idrottsförening bildades 7 mars 1897 på ett fattigt Södermalm där spelplanerna gick under namn som "Lerbacken" eller Sopbacken som idrottsplatsen vid Danvikstull kallades.


1915 invigdes Kanalplan som Hammarbys idrottsplats av kronprins Gustav Adolf. I samband med detta bildades Hammarbys fotbollssektion. Ända fram till 1978 spelade Hammarby i tigerrandiga tröjor efter ett samgående med Johanneshovs fotbollslag. Tigerränderna finns kvar men efter 1978 är dessa gröna och vita.


1920/21 kom laget trea i Svenska serien efter GAIS och Örgryte. Hammarby var alltså "Bäst i stan".
Framgångarna var sedan varierande under de följande årtiondena och 1947/48 hamnade laget i division 4. Sedan tog det sex år att ta sig upp till Allsvenskan.


SM-guld tog Hammarby 2001. Sören Cratz hette tränaren och namn som fanns på plan var Kenneth Bakircioglü, Andreas Hermansson och Jonas Stark som ledde Hammarby till att säkra serieseger i Allsvenskan i näst sista omgången.


46 säsonger har klubben tillbringat i Allsvenskan och ligger på 12:e plats i maratontabellen och kommer att inneha den platsen även efter denna säsong.


Meste målgörare i Hammarby är Billy Ohlsson som nätat 128 gånger varav 93 i Allsvenskan.
Kenta Ohlsson har spelat flest allsvenska matcher för klubben - 341 matcher.
Flest landskamper har målvakten Ronnie Hellström 77 stycken.


Poliser och polisvolontärer tillhörde de som fanns på plats för att skapa trygghet åt folket på marsch. 


Hemmaarenan heter Tele 2 Arena och byggdes 2013 med en kapacitet på 35 000 åskådare. Matchen denna intågsdag är slutsåld och de flesta av publiken finns på plats i den gröna röken på Götgatan för att tåga samman gatan fram och över Skanstullsbron mot Globenområdet där arenan ligger,


Marschen igång klockan 12.30 - matchen startar 14.00.
90 minuter för massan att ta sig gatan fram och över bron!
30 278 åskådare dagens notering.


Medan tåget av fotbollsfans ger sig iväg mot Globenområdet
har det en svans av rengörings- och renhållningsfordon efter sig - för att plocka och städa upp allt skräp som en dylik marsch efterlämnar.
Effektivt och direkt jobb från Stockholm stads renhållningssektion må inrymmas!


Hur gick det då i dagens premiärmatch?
Jo Hammarby vann med 2-0 mot Häckens Bollklubb!