Ragnhild Grågås var en intressant kvinna. Det är okänt när hon föddes men hon dog omkring år 1510. Ragnhild blev 1477 angiven av en annan kvinna och anklagad för att ha haft samlag med samma man som sin dotter. På den tiden var detta ett allvarligt brott och sågs som blodskam. Straffet för detta var döden.
Nu blev det inget dödsstraff utan tvärtom avvisades anklagelsen då Ragnhild och hennes dotter redan tidigare hade frikänts för samma brott! Kvinnan som hade anklagat henne dömdes i stället för förtal - kvinnan hette Sigrid och var gift med en man som hette Jens Bok.
Sigrids dom blev förvisning ut ur staden men inte heller den dom stadfästes eftersom Ragnhild med dotter i sin storsinthet bett om nåd för Sigrid.
Ragnhilds man ägde en tomt vid nuvarande Gåsgränd - en tomt som Ragnhild tog över efter hans död. Därav namnet Gåsgränd och Gåstorget.
14 januari 2014 placerades råttgift i gränden. Hur mycket av detta gift som återstår är okänt. Tydligen innehåller detta gift verksamma substansen kumatetralyl som gör att blodet inte koagulerar vilket resulterar i att råttan förblöder. Grymt visst men råttor är inte dummare än att de lär sig undvika faror och det kan tydligen vara svårt att få råttan att äta den förgiftade maten som Anticimex lägger ut och därför smaksätts den preparerade maten med exempelvis vanilj, tuttifrutti eller placeras i rökt korv som de små gnagarna tycks gilla gott.
Fasader kring Gåstorget. Gåstorget är ett av två fina små torg mellan Västerlånggatan och Stora Nygatan. Det andra är Sven Vintappares Torg.
På Gåstorget står en bronsgrupp sedan 1967 - Tungviktare av Sven Lundqvist. Boxare med publik vid ringside.
Torget är crka 10 x 10 meter stort och kom till eftersom man behövde vändplaner i den trånga staden på 1700-talet. En vändplan för häst och vagn skapades här 1796 och då blev det naturligt nog ett torg.
Skomakeriet Framåt ligger vid torget. Startades 1945 och är eminent för skoreparationer. Framåt bedriver lärlingsverksamhet (2 år) och lämnar gesällbrev för legitimerade skomakare. Framåt tillverkar även handgjorda skor.
Framåt lämnar skovårdsråd på sin hemsida: http://www.skomakeriframat.se/
- Fyll våta skor med tidningspapper och låt torka i rumstemperatur.
- Pappret hjälper till att dra ut fukten och bör bytas ofta så torkar skorna snabbt.
- Lyft ut fuktiga innersulor så torkar skorna fortare.
- Sätt skoblock i rätt storlek i skorna för att sträcka ut gångvecken.
- Låt skorna vila varannan dag så de hinner torka ordentligt mellan användningstillfällena.
- Använd skohorn för att undvika att trampa ner bakkapporna.
- Knyt skorna så de sitter stadigt så nöts inte bakkapporna sönder.
- Smörj skinnskor med passande skokräm eller skofett.
- Rengör mocka och nubuk med borste eller sandpapper och impregnera med spray.
- Låt skomakaren ta hand om skorna på en gång när de gått sönder.
- Ju längre du använder en defekt sko ju svårare blir den att laga.