söndag 26 april 2015

Katarina



Katarina heter den församling som innesluter Björnidet. Församlingen bildades genom en utbrytning från Maria Magdalena år 1654. Kungen hette Karl X Gustav och han gav tillstånd till att bygga en kyrka då befolkningsökningen var stor på Södermalm och det behövdes ett komplement till Maria Magdalena kyrka.


Kyrkan byggdes mellan 1656 och 1695. Den 2 maj 1656 började kalkrörerskan Carin Eriksdotter med hjälp av sexton soldater att mura korsarmarna. 
Den har överlevt två svåra bränder åren 1723 och 1990. 


Vid kyrkan finns en minnessten rest över begravda finländare som flyttat över Östersjön från det som då var svenska rikets östra halva. Många finnar bosatte sig på Södermalm från 1600-talet och framåt. De var ofta byggnadsarbetare, sjömän, hamnarbetare och fiskare. De hade stor inverkan på matvanorna i Stockholm eftersom de transporterade kött från den östra rikshalvan till Stockholm.
Redan tidigare fanns finskt inflytande i Stockholm. 
År 1462 finns dokumenterat att den störste skattebetalaren var en Heikki Finne och även flera av stadens rådmän kom från Finland vilket deras namn vittnar om. Att det talades finska i Stockholm är lika naturligt som att det idag talas svenska i västra Finland.



Liksom på Maria Magdalena kyrkogård finns kulturpersonligheter begravda på Katarina kyrkogård. Tosse Bark växte upp på Södermalm och var gitarrist i Vårat Gäng fram till 1945. Han var sångare, låtskrivare och skådespelare och medlem i Flickery Flies tillsammans med bland annat Brita Borg, Oscar Rundqvist och Gunnar Siljaboo Nilsson.


Johan Bergenstråhle regissör och manusförfattare som fick en Guldbagge för filmen "Jag heter Stelios" 1973. Han var länge verksam på Stockholms stadsteater och regisserade mycket TV-teater mellan 1965-1985.


Kyrkogården har gravvårdar från över 300 år tillbaka och fram till idag.


Lasse Strömstedt författare och debattör som i sin ungdomstid hade en strulig period med kriminalitet och missbruk men ändrade sin livsföring 1971 och engagerade sig mot narkotika och kriminalitet. Strömstedt blev författare och under pseudonymen Kennet Ahl skrev han tillsammans med Christer Dahl böcker som "Grundbulten", "Lyftet" och "Rävsaxen". Hans självbiografier finns samlade i bandet "Brott och straff - mitt liv i ett band". Lasse Strömstedt medverkade även som skådespelare i sju filmer bl.a. "Dubbelsvindlarna på TV", "Mannen som gick upp i rök" och "Lyftet".


Cornelis Vreeswijk föddes i Holland och flyttade med familjen som tolvåring till Stockholm. Cornelis har givit ut 32 album i Sverige och han räknas som en av de tre stora trubadurerna i landet jämte Bellman och Taube.


Putte Wickman var född i Stora Tuna. Hans egentliga förnamn var Hans Olof och som självlärd klarinettist kom han att bli en av Sveriges största inom jazzen. Han sista album kom år 2005.


Anna Lindh - Sveriges utrikesminister - som mördades 11 september 2003. Tragiskt, sorgligt, onödigt.


Bister uppsyn på en av Katarinas starar. 


Fluffig fjäderpälsad i vårkyla.


Koncentrerad koltrast lyssnar efter ljuden från krypande mask.