torsdag 30 april 2015

Min hembygd


Fann en åldrig väl tummad "Arbetsbok i hembygdskunskap" redigerad av björnen 1960. Från uråldriga tider med tanke på innehållet i boken. Mycket kyrka och fana. Icke särskilt politiskt korrekt idag och anser väl i backspegeln att det nog inte var särskilt korrekt 1960 heller.

På arbetsbokens sista uppslag står en hyllning och uppmaning till oss barn:
"Ni unga barn av svenskarnas land,
som ännu stolta nämna er svenskar,
ni bära Sveriges väl i er hand,
ni kunna planta er vår på dess strand.
Fädren, som ni yves av, blicka väntande ner,
SVERIGE, hela Sverige, har sina drömmar hos er
."
Idag nog ofattbart - men mycket vatten har tack och lov runnit under broarna sedan dess.
Den fostrande texten var skriven av herr K.G. Ossiannilsson.


Har alltid trott att jag var en mästare på att stava tidigt i min livskarriär men uppenbarligen hade även undertecknad problem med dubbla konsonanter. Skellefteå landskommun var hemvisten.

"Hemmet, ser du,
det är något,
som börjar med ett litet frö och slutar som ett stort träd.
Det börjar med barnkammaren,
så växer det och blir flera rum
och ett helt hus, en hel bygd, ett helt land".
Verner von Heidenstams nationalistiska andedräkt osade i luften även in på 1960-talet. Den forne nationalskalden torde ha haft en dålig dag när han formulerade den dikten - för någon vidare kvalitet i poemet är det väl inte.


Västerbottens län och enligt den flitige eleven var Umeå residensstaden men Skellefteå den största staden med 22 000 invånare. Landshövdingen heter Filip Christensson och biskopen Dick Erlander och bor i Luleå.


Gå på vägens högra sida! - Lek inte i körbanan! - Häng aldrig bak på bilar-det är livsfarligt! - Kryp aldrig under fällda järnvägsbommar! - Cykla längst till vänster i körbanan. Vingla inte hit och dit! - Två på en cykel är en för mycket! - Ha ej så bråttom att du måste åka i ambulans! - Endast hönsen rusa över vägen utan att se sig för! - ;)) Det var tider det!
Tycker att det är lite kul med hönsen som rusar över vägen - dagens hönor har dock ingen chans att rusa över vägen eftersom dom sitter i fängelse för det mesta inne på livstid tyvärr..
Och var det vanligt att man hängde bak på bilar? Så pass vanligt att det placerar sig som fjärde budet.


Klockan nio dagligen en väderkontroll - det var ändå januari månad och inte annat att vänta sig än kyla. 


Min hembygd (den spännande berättelsen om hembygden skriven av en tydligt fyrkantig elev med avsaknad av det som skulle kunna beskriva en levande hembygd).

"Jag bor i Boliden. Det är ett gruvsamhälle, som ligger i Skellefteå socken och ungefär 4 mil väster om Skellefteå. Boliden ligger i landskapet Västerbotten. Samhället har omkring 3000 inv.
Boliden har regelbundna gator och de största gatorna är Storgatan och Finnforsvägen och de löper i riktning norr och söder. I samma riktning löpa de mindre gatorna: Wesslaugatan, Falkmangatan, Skolgatan, Brandgatan, Ringen och en del av Yttervägen.
I riktning väster-öster gå Blockletargatan, Fogdegatan, Marina Gränsen, Kapellgatan, Gruvgatan, Norra Parkvägen, Gyllene Medelvägen, Disponentvägen, Bjurvägen, Södra Parkvägen, Guldgatan och Silvergatan.
Strax nordväst om samhället ligger gruvan och industriområdet, som ägs av Bolidens Gruv A-B. På samma sida av samhället finner vi idrottsplatsen Malmbacka. Där intill ligger Folkets hus.
I Bolidens centrum finns post- och telestation, apotek, polis- brand- busstation. Strax intill vid Norra Parkvägen ligger centralskola, realskola och tandvårds-klinik. 
Boliden har fyra kyrko-lokaler: Kapellet, Frälsningsarmén, Missions-kyrkan och Ungdomshem.
Öster om Boliden ligger det s.k. P-A berget och samhällets enda vattendrag, Sidtjärn.
Ett litet industriområde med plåtslageri, mekanisk verkstad och snickerifabrik finns också i Boliden."

För att förtydliga den spännande hembygdsberättelsen finns en skiss med som bilaga:


När väl uppgiften var inlämnad till fröken så användes tydligen de tomma arken i arbetsboken till att dokumentera fotbollssäsongen - om statistiken bygger på verklighet eller om det är ett resultat av en förlaga till Football Manager återstår att se.


"Här är den bygden, som fäderna röjde
redan i urtid, som hävden ej når.
Här är den marken, som fäderna plöjde
hundratals gånger i hundratalsår.
Här ha de enats,
här ha de stridit,
här ha de fröjdats,
här ha de lidit,
de gamle, som vila i ro,
de gamle som vila i ro."
(Nils Hildestrand)
Arbetsbok för tredje klassen av John Zätestam.
J.A. Lindblads Förlag - Uppsala
Pris 80 öre