lördag 25 april 2015

Magnolian blommar i Vita Bergen


Ombord på Fyran ett blixtskudd med tillbakablick mot Skanstullkorsningen.
Detta var en mer molnig dag i april månad.


Denna molniga dag där solen bara tillfälligt bröt igenom det vita molntäcket blommade den likaledes vita magnolian med en vithet som smälter in i det vita täcket ovan av molnighet.


Det stora magnoliaträdet i sin vita blomprakt står som beskyddare för Elsa Borg som står stadigt på plats sedan 1971.


Vem var då denna Elsa Borg? Jo Elsa Borg föddes 1826 i Ryttarne som är en plats i Västmanland. Elsas livsgärning var pedagogens och socialarbetarens. Elsa Borg avslutade sin lärarbana i femtioårs åldern och orsaken definieras som "hennes huvud, genom mångårigt skolarbete, var ganska angripet". Efter en tid av vila inledde Elsa år 1876 sin andra karriär och flyttade in i bibelkvinnornas hus (nuvarande Skånegatan 104) och startade missionsarbete i Vita Bergen. Hon var med om att starta skyddshem för kvinnor och barnhem. Elsa Borg avled 1909.


Maskrosens livskraft dokumenteras varje vår när den tåliga växten bryter sig upp genom kross och sten och lyser upp bland sten och grus i sin soliga uppenbarelse.


Maskros - inget vackert namn har den fått. Dandelion, paardebloem, tarassaco, diente de león, regrat, păpădie, Löwenzahn, løvetann, voikukka, túnfífill, aphaca, pampeliška, mniszek lekarski, 蒲公英, кульбаба, pienene, pissenlit - lejontand vore väl ett kraftfullt namn på den lilla starking!  


Uppvuxna kejsarkronor - notera skillnad i värdering jämfört med maskrosens benämning.


Skir grönska.


Så uppenbart sant noterat att...


...vi sålde allt de kämpat för!


Vita Bergens sten.


Hemmavid flockas bilen och folket.


Notabelt inom inre kretsen är att vid skylten för övergångsställe mitt i bilden föll björnen som en fura en ödesdiger isig dag i slutet av december månad anno 2012. Ett fall som ledde till krossad armbåge - och björnen metalliserades till den reservdelsmänniska han nu är idag.


Klockan visar som alltid den tid vi lever i - känns ibland som fem i tolv.


Matthew E White och Brandon Flowers kommer till stadens sus och dus.
Det var lördagen 25 april 2015. 12 grader - molnigt - uppehåll - och igår tvättades restaurangens promenadnära fasad hemmavid och idag målas fasadens gatudel.