fredag 8 maj 2015

Åsögatan


Åsögatan är 1600 meter lång - en yard lång alltså - och heter Åsögatan eftersom Åsön var tidigare benämning på ön Södermalm. I öster startar gatan vid Kvastmakartrappan på Åsöberget.


Kulturmärkt gård på Åsöberget ovan Hedbergs trappor.


Röda stugor tidigare bebodda av mest sjömän och arbetare i hamnen.


Husen är från 1700-talet och de som ligger oppe på berget har lämnats kvar och är naturligtvis förbjudna att rivas eller byggas om som de kulturskatter dessa hus idag är och för 2-300 år sedan hem för trångbodda fattiga arbetare.


Typiska röda staket omgärdade små köksträdgårdar intill de små husen där stora familjer trängdes i enrummare.


Original 1700-tal.


Och Åsögatans träd de grönska även de.


Ju längre västerut vi kommer på Åsögatan desto mer gytter och kommers.


På Åsögatan ligger restauranger som Tre Indier, Nem Nem Quan, Indian Garden, Nook, Hjördis och En Ful Och En Gul samt Bamboo Garden icke att förglömma. Här finns också Åsö Bageri och Konditori där du kan se hur konditorerna producerar tårtor och andra godsaker i skyltfönstret någon som björnen noterar varje dag som han tar sig från idet till ämbetsverket.


Uppenbarligen är det gott om bilar på gatan vilket är något som man inte tänker på när man strosar backen ned mot Renstiernas Gata.


Åsögatan hyser även butiker som Weekly, Denim Demon, La Vecchia Signora, Mia Blanche Keramik, Tapetsering Stockholm, Beyond Retro, Uni, Stutterheim, Konst-ig Konsthandel, Stalands möbler och Vamlingbolaget.


Åsögatan är också 1800-tal mixat med 1900-tal.