fredag 1 maj 2015

Grötfrukost på Första Maj



Grötfrukosten avklarad även Första Maj. Sitter och ser på det ljusgråvita molntäcket, lyssnar till sopbilen som turnerar på sin runda även om det är fridag idag för det arbetande folket. Hundarna är ute på sin morgontur - något försenade idag efter Valborgsmässoaftonens firande kan tänka. 

Då slår det mig - varför är arbetarnas dag placerad just första maj? 
Får då lära mig att Andra Internationalen utsåg första maj redan 1890 till arbetarrörelsens dag med bland annat Haymarketmassakern i åminnelse. Den 4 maj 1886 demonstrerade strejkande arbetare i Chicago för åttatimmars arbetsdag. 
En bomb detonerade i folkmassan och både poliser och demonstranter. Stämningen var spänd eftersom dagen innan hade två arbetare skjutits ihjäl av polisen. Hur många som dog under tumultet mellan arbetare och polis vet man inte eftersom många arbetare dog senare på grund av skador som de fick på grund av bomben och av polisens kulor. I tumultet hände det också att poliserna sköt varandra. 

Åtta anarkister och strejkledare åtalades för att ha kastat in bomben från sidan av torget. Fyra av dessa hängdes och en av de åtalade begick självmord i fängelset. 
När processen togs upp på nytt några år senare konstaterades att ett justitiemord hade begåtts då det inte fanns några bindande bevis mot någon av de åtalade för bombattacken. De tre som överlevt fängelsetiden släpptes fria men i enlighet med rättens nya beslut hade fyra män blivit oskyldigt dömda och hängda och den femte mannen tog alltså sitt liv i "onödan" om man kan uttrycka det så.
Därför blev det just första maj som blev arbetarrörelsens dag.



Dags att ta farväl av påskbuketten som lyst som solen i Björnidet.