lördag 2 maj 2015

Gamla Stan när april blev maj


På nordliga breddgrader som grad 59 med majtemperatur på 9 plusgrader har caféernas och restaurangernas utemöbler redan varit ute på gata eller trottoar flera veckor. Efter att ha vistats i vinterklimat i över ett halvår så har man ett annat referenssystem än de som bor i förslagsvis Singapore där köldrekordet är 18 plusgrader. Köldrekordet i Stockholm är ett hundra år gammalt minus 32 grader (20 januari 1814). Varmaste månadens medeltemperatur i Stockholm (juli) når inte ens upp till Singapores köldrekord.
Allt är relativt och det går alldeles utmärkt att fika utomhus i tio graders värme.



Turistgrupp guidas i Gamla Stans gränder. Turisterna finns här numera året runt. De som är mest värdefulla ekonomiskt för Stockholm är de ryska turisterna som spenderar mest pengar per dag. I deras besökspaket kan ingå bal på Grand Hotel men det är naturligtvis inte alla ryska turister som har råd med det paketet. Antal ryska turister ska ha minskat men på första maj fanns det mycket gott om rysktalande människor i gränderna.


I rabatt vid Baggensgatan.


Det särskilt markanta med äldre hus är att det ena är inte det andra likt. Det är därför det är intressant att flanera i gränder med anor från 1600-talet. Så såg väl många svenska städers centrum ut innan Domus kom till sta´n.


Föreningsmeddelanden på anslagstavla där inbjudan finns till Riddarsalen på tisdag med sång och gitarr i 1700-talsdräkt men även uppmaning om att gå med i Gamla Stans lådcykelpool!


Körsbärsträdet i blom vid Estniska skolan med drygt 200 elever från första till nionde klass. Kyrktornet tillhör Tyska kyrkan.


Knacka ej på fönstret till huvudkontoret för Stockholms spökvandring.


En av Gamla Stans gatumusikanter. Generellt behövs inga tillstånd för gatumusikanter i Sverige förutsätt att man inte spelar på "udda" tider eller "aktivt" tar betalt av förbipasserande. Att vara gatumusikant ska dessutom vara en hobby annars blir Skatteverket intresserade. I Paris och London har man auditions för gatumusikanter för att ge tillstånd. Varje år i augusti månad arrangeras SM för gatumusikanter i Mariefred där svensk mästare utses.


Rikstelefon härrör från den tid när Kungliga Telegrafverket hade monopol på samtal mellan orter i landet medan privata bolag fick hålla sig lokalt inom städer. Skylten visade att här kunde man ringa hem till Skellefteå - man ringde "riks". Den tiden är för länge sedan förbi. Ack ja!