måndag 28 mars 2016

Skogspromenad i mars


Visserligen är redaktören en erfaren Stockholmsflanör - vilket denna blogg torde vara ett tecken på - men av och till så dyker det upp gatunamn och platser som inte är bekanta.

Hedemoratäppan - en 200 meter lång adress i Röda Bergen med entré via ett valv mot Rödabergsgatan.


Vanadisplan med siktet inställt på skogen. Vanadis? Vanadis var eller är fruktbarhetsgudinna inom nordisk mytologi. Mer känd som Freja men som valkyriornas ledare även kallad Vanadis.

Namnet kommer från vanerna som var ett gudasläkte likt asarna. Den mest betydande bland vanerna är nog Njord som var far till dottern Vanadis (Freja) och sonen Frej. Därav namnet Vanadisplan.


Statens konstråd har valt en plats som möjligen inte motsvarar förväntningarna - med en grällgrön ram runt skylten för rådet så görs i alla fall ett försök att skilja ut sig på tegelbyggnaderna vid Hälsingegatan.


Väl utkommen ur stadens risch och rusch så står redaktören där vid vatten och på en stig i en skog.


Det är ännu bara de vintergröna granarna och tallarna som ger annan färg än bruna nyanser.


Uppenbarligen är redaktören inte den förste som passerat på denna stig.


År 2015:
"Innerstans banditer
ortens favoriter".


Hur mycket väger en gräsand? Mellan 0,9-1,3 kg. Trodde nog att den skulle väga mer än så. Men med en vikt på cirka kilot så förstås att den kan utan större problem stå stadigt på vassrör som hamnat under vattnet. Anden kan bli minst 26 år gammal i alla fall.


"Så in i vassen" är ju ett förstärkande uttryck för "väldigt mycket". De lärde tvistar även om detta - varför vi säger så. Har det att göra med Moses som hittades i vassen och förmodligen skrek väldigt mycket - skrek så in i vassen! Kan så vara..


Knotiga trädstammar som i sin nakenhet skapar för redaktören en bild av "efter katastrofen".