söndag 20 mars 2016

Söndagsmorgon på fönsterplats


Söndagsmorgon och klockorna i Sofia kyrka slår 8 slag. Någon ynka plusgrad. Ljus vit himmel. När kyrkklockorna har tystnat så är det alldeles tyst. Sitter och filosoferar på min abonnerade fönsterplats med ett fönster öppet på glänt och hål på båda raggsockornas hälar. En liten matrest på cirka 8 millimeter ligger i ett något löst häng på den vita T-shirten. Cargobyxorna är dock nytvättade.

Borde kanske lyssna till Little Jinders "Vita Bergens Klockor"...


Förfallet i fönsterträdgården pockar på uppmärksamhet. Lättjan råder. Lättja ingår också i de sju så kallade dödssynderna: högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede och lättja. En synonym till lättja är lathet men håller med om att lättja låter mycket mera lustfyllt och ansvarslöst medan lathet direkt ger kommentarer som "nä men ryck upp dig nu!".


Höjer man blicken något så ser man ljust grön friskhet växa sig ur förfallet.

Den framåtlutande mannen med den lilla hunden i koppel passerar på södra trottoaren på sin morgontur. Samtidigt som jag sitter och valsar med pekfinger och långfinger på tangentbordet så håller jag kontakt på Skype med Oslo och lyssnar på kråkorna som har vaknat något sent idag men det är ju söndag. Den framåtlutande mannen och den lilla hunden kommer nu tillbaka från morgontoaletten och allt tycks vara sig likt. Även om ingenting ju är sig likt någonsin och någon gång.

Funderade plötsligt på hur många hundar och katter det finns i detta land? År 2012 fanns det 784 000 hundar i Sverige och 1 159 000 katter. Antalet hundar har ökat och antalet katter har minskat sedan år 2006. Allt enligt tillförlitliga källan Statistiska Centralbyrån.


Tempo dokumentärfestival reklameras det för på det metallgrå skåpet som står vid husväggen på andra sidan av gatan. Trodde att sådana skåp kallades för transformatorer men tvivlar starkt på det nu. Vaknade i morse och av någon underlig anledning kom jag på att jag inte kom ihåg vad det där små djuren som finns i våra sängar och på vår kropp heter. Det tog en stund innan "kvalster" kom till mig som en aha-upplevelse i morgonduschen.

Mössorna har åkt på igen kan rapporteras från morgonens studie av folket som . Förlängda armen som når lite längre passerar på gatan i en vit skåpbil. Tiden sekunderas fram obevekligen så länge batteriet är vid liv. Lyssnar till tiden från uret på väggen.


Julen varar ju ända intill påska som det heter. Så ligger det uppenbarligen till i idet detta år. Men julpyntet har ju sina ljusalstrande sidor året runt dock borde tomten som just nu står på middagsbordet förflyttas till lagret.


Hey - a - ya - heya - hey - a- ya - heya