torsdag 23 juni 2016

Football manager 150221

Så stimulerad av det rådande fotbollsläget så tändes ett ljus av möjligheter hos redaknörden för denna blogg att återuppta sin managerkarriär efter nästan tjugo års vila. Som tur erbjuds nu för tiden också möjlighet att styra ett lag framåt genom divisionerna utan att varken personligt eller medicinskt skada seriöst satsande fotbollsspelare - detta genom Football Manager.

Det är där som redaknörden befinner sig idag i sin personliga utveckling och har nu hoppat på det fiktiva managerjobbet genom att glida ett drygt år tillbaka i tiden och acceptera jobbet som manager för division 2-laget Skellefteå FF - datum 21/2 2015.
Med målsättningen att öppna Norrlandsfönstret på vid gavel!
Stora förhoppningar hos Skellefteås fans framkom tydligt när nyheten slog ned som en bomb i "schtaan". Hopp om att han ska få fart på laget. Styrelsen hoppas på en placering på övre halvan i division 2 Norrland.

Vid pressträffen samma dag som tillträdet offentliggjordes var intresset dock svalt från lokalpressen och den ende som dök upp var journalisten Melvin van der Veen från Eurosport!!! Något överraskande för den tillträdande managern som känner sig något ringrostig och visade sig också vara i ganska dåligt managerskick när hela managertillvaron blev uppenbar - ser lite annorlunda ut idag än för 10-20 år sedan. Eurosport rapporterade dock att glädjen var stor i Skellefteå över att en ny manager tagit över.
Lokalpressen borde väl ha fått sig en tankeställare där - att de inte ändå skickade dit en praktikant till den nye managers första presskonferens.

Dagen efter tillträdet spelades en träningsmatch mellan Skellefteås A-lag och deras U21-lag och som ny manager var jag glad att ingen faktiskt noterade att jag blandade ihop lagen och A-lagspelarna - glöm ålder - placerades i U21-laget och tvärtom. Matchen slutade oavgjort vilket inte känns bra för framtiden möjligen - väl. Osäkerheten i laghanteringen är stor hos den nye manager även om han alltid väljer en lugn eller säker attityd i samtal med ordförande, spelare och assisterande managern.

Tre dagar senare diskuterades fotbollsfilosofi med ordförande Christer Lindgren där min filosofi var enkel: Önskan om att värva nya spelare till klubben. Filosofin godtogs.
För att nå dit anlitades en scout David Roxström som för 5500 kronor i månaden ska hjälpa till att finna bra spelare - och försvararen Qasemi Ramin togs in i klubben och det udda med honom var att han faktiskt ställer upp utan krav på lön! Mittbacken Erik Dahlgren hämtade jag från de kontraktlösas massa och han ville först ha 350 kronor i månaden i lön - vilket godtogs - då höjde han sina krav med 90 kronor - vilket också godtogs - och Dahlgren blev nöjd.

Klubbens läkare lämnade klubben tre dagar efter mitt tillträde som manager och flyttade till Umeå. Idag har vi datum 1/3 2015 och om sex dagar spelar vi en vänskapsmatch mot finska division 2-laget FC Ypa - då förmodligen utan någon spelare som trivs på vänsterbackplatsen och utan läkare. Dessutom med en påtvingad attackerande taktik 4-2-4 till följd av de spelare som är tillgängliga.
Matchen spelas hemma på Norrvalla 7/3 2015 så det kanske ändå fungerar med fokus på anfall.

Målvakten Fredrik Enberg har jag utsett till lagkapten med Linus Almqvist som vice. Tobias Sandström får en del att göra på vänsterkanten när det kommer till fasta situationer.


A-lagets uppställning  i nuläget: Enberg (mv), Forss Nordlund (vb), Vikberg och Larsson (mb) samt Forsgren (hb).
Irakoze och Käller (mittfält) och attackerande yttermittfältare Sandström och Andersson som ska ge understöd till anfallet Bergström och Smedbakken. Forss Nordlund är helt felplacerad men idag den ende som ändå vill hålla till på vänsterkanten.

"Skellefteå FF skall kännetecknas och genomsyras av:
MOD att ta beslut, utvecklas och sikta högt
PASSION för fotboll, utveckling och föreningen.
OMSORG för kvalité, individuell utveckling och varandra.

Varje tanke, varje tillslag."