onsdag 29 juni 2016

USSM Mount Whitney och Gud Fader på Himmelsbågen


Tänker man sig att promenera österut från Södermalm så bör man informeras om att det kommer att bli en hel del uppförs- och nedförsbackar att forcera. 10 % lutning upplever redaktören som stående värde på framkomligheten. 


Nere vid vattnet eller rättare sagt på vattnet ligger Marinstaden. Början till ett bostadsområde med hus som ligger på betongpontoner. Husen är byggda i Estland och levereras med båt till Skindersviken. En vik som tidigare benämndes "de döda skeppens vik" och har låg ett antal rostiga fartygskadaver långt in i redaktörens tidsålder. Nu sanerat och bebyggt.
Planen är att här ska 54 bostäder byggas på och vid vatten.


"Wiktoria Källvik" står det på båten som redaktören en gång även skådat vid Norra Hammarbyhamnen. Unionsflagga Sverige-Norge vilket skulle tyda på att båten är skapad före 1905. Vad är då Källvik? Jo en anrik bad- och brunnsort som ligger vid Loftahammar inom Tjusts skärgård.
Möjligen har båten trafikerat brunnsgäster en gång i tiden och nu ligger hon vid kaj i Marinstaden, Nacka.  


Redaktören har återkommit till den nya Skindersviksbron som förbinder Kvarnholmen med övriga Nacka men nu strosar redaktören på vikens södra eller östra strand omgiven av viken och Ryssbergens klippor.


Vill dementera redan på förhand att redaktören inte bedriver någon typ av förslagen efterforskningsverksamhet som skulle kunna inkludera spioneri men det råkar sig bara så att redaktören befunnit sig på plats när USS Mount Whitney - ledarskeppet i amerikanska sjätte flottan - anlöper, ligger vilande på Strömmen och nu lämnar Stockholm efter ett tredagarsbesök som infaller efter Baltops - militärövningen ute på Östersjön.


Besättningen håller här på att putsa på sin helikopter vid utfärden ut mot Östersjön.


190 meter långt fartyg passerar utanför Nacka Strand.


Helikoptern ses fortsatt över - putsning av "vingarna" - kallar de rotorblad.


En Vaxholmsbåt har förvånansvärt nog högre hastighet än USS Mount Whitney -
men det kan ju tänkas att den amerikanska båten har sina tillsagda hastighetsbegränsningar
för att inte förorsaka en mindre tsunami på Nackastränderna.


Nu ökar hastigheten och vi säger "Goodbye for now!" till den amerikanska sjätte flottan.


Bort flyter USS Mount Whitney och syns bortom Gud Fader på Himmelsbågen.


Gud Fader på Himmelsbågen är en 23 meter hög staty efter Carl Milles i stål och brons.
Den är skissad av Milles som ett fredsmoment 1946 och tänkt som en hyllning till FN:s bildande efter andra världskriget.


Statyn restes 1995 på Nacka Strand och att det tog så lång tid efter skissen berodde på att 1946 fanns inte tekniken att få tillräcklig stadga i förverkligande av hur Milles hade tänkt. 


Nacka Strand.