På väg ut mot luftombytet passeras sopnedkastet
och blir direkt varse att detta sopnedkast ännu inte förevigats
vilket borde åtgärdas och som en handlingens man
så ordnas bevarandet till eftervärlden med ett klick på direkten.
Visserligen så behöves luftombyte med en input av utomhusluft
må vara stadsluft
ändock så är det alltid bra om man finner på ett ärende.
Det fanns ett ärende även denna dag -
plötslig längtan efter pitepalt alias gråpalt
och då får man leta utanför de gängse etablissemangen hemmavid
och leta sig utåt.
Gatlyktorna i backen vid holländska konsulatet
påminner mig att jag har en fråga:
Hur många gatlyktor finns det i Stockholm?
Frågar oraklet och får svar:
- I Stockholm finns cirka 150 000 gatubelysningar.
16 av dessa hänger över gatan utanför holländska
(ursäkta) nederländska konsulatet.
(ursäkta) nederländska konsulatet.
Falska lönnlöv utanför restaurang vid Tyska Brinken.
Stora Nygatan fylld av höstupplagan av turistinvasionen helgdagar.
Klockan till vänster går inte rätt -
nog stillastående vad gäller tiden.
Grändens Café har funnit ett bra sätt att visa sin existens på Yxsmedsgränd.
Med hänvisning till att jag inte bevistat kaféet så vill jag inte förmedla recensionerna
på sajten cafekartan.se. Väljer dock ut en recension som sticker ut:
"Liten koselig kafé med verdens beste eplekake."
Världens chokladdessert möjligen har här inmundigats
dock blir det underkänt då efterrättaren inte orkat lyfta på soptunnelocket
och förpassa papper och plast vidare i näringskedjan.
Sven Vintappares Torg
- fascinerande vändplan för hästskjutsarna.
På en fasad finns denna "relief"
med minne från hur det en gång i tiden såg ut på torget.
Letar hos oraklet efter information om Hotell 36:an
men kommer bara till Vänersborg...
Besticken till ovannämnda chokladdessert finnes att hämta i par
cirka tjugo meter från soptunnan och vackert ordnade på ett sådant där
metallskåp som ju finns lite här och där
med säkerligen en funktion som dock är okänd.
Murgröneöverväxt i någon gränd
med fem av Stockholms 150 000 gatubelysningar på plats.
Kaffekoppen - café på Stortorget.
Vänder mig till cafekartan.se och finner följande:
"Väldigt mysigt café och riktigt bra service.
Nästan lite väl stora portioner men riktigt gott. Kommer definitivt gå dit igen!"
och
"personalen har ingen koll överhuvudtaget på sina bord inne.
fick sitta här i nästan tjugo (20) minuter utan att ens ha fått en meny att titta på.
hade precis tänkt att gå, när den engelsktalande (ingen svenska där inte) kom.
men både mackan och latten var goda.
dessutom måste jag be tre (3) gånger för att få lite socker."
Detalj från ett gallerifönster
med motiv från Gamla vanliga stan.
Näckros fanns också i samma fönster.
Okänd konstnär.
Tyska kyrkan med glasmålningar skänkta av församlingsmedlemmar.
På läktaren står en orgel som invigdes 2004.
Orgeln är en rekonstruktion av den barockorgel som byggdes till Tyska kyrkan ursprungligen år 1609.
Rekonstruktionen har utgått från originalorgeln som den tedde sig i mitten av 1680-talet.
Arbetet är utfört av Grönlunds Orgelbyggeri i Gammelstad utanför Luleå.
Företaget grundades faktiskt i Kåge 14 km norr om Skellefteå.
Originalorgeln såldes i slutet av 1700-talet och huvuddelen står sedan 1779 i Övertorneå kyrka.
Glasmålningarna är uppsatta mellan 1878 och 1911
och tillverkade
av firman F. Zettler i München.
Vandrare på väg mot Brända Tomten
passerande under byggställningar på Själagårdsgatan.
Från Österlånggatan en titt mot fasaderna
som leder upp mot den helige Görans kamp mot draken.
Grått och upplyst gult
som det är här i livet.
Så Söders Torn
och pitepalten som blev funnen på COOP vid Medborgarplatsen.
Kostnaden för palten 47 kronor för ett par.
Dessutom så har den inte en chans att konkurrera med "mammas palt".
Recept på pitepalt
(hämtat från Piteå stads hemsida)
PS! Saknar kornmjölet i receptet!
Standardrecept för palt, ca 4 portioner
10-12 råa potatisar
1 msk salt
7 dl vetemjöl
300 g fläsk (rimmat eller färskt)
10-12 råa potatisar
1 msk salt
7 dl vetemjöl
300 g fläsk (rimmat eller färskt)
- Skär fläsket i tärningar.
- Fyll en rymlig kastrull med vatten och låt koka upp medan du gör smeten i ordning.
- Salta vattnet (knappt en msk salt per liter vatten).
- Skala och riv potatisen (låt eventuell vätska rinna av),
- blanda ner salt och vetemjöl och arbeta ihop degen.
- Skeda upp en degklick, något mindre än en tennisboll i rejält mjölade händer.
- Tag två mjölade fingrar och tryck till i degklicken så att det blir plats för en matsked fläsk.
- Lägg i fläsket och rulla palten till en boll.
- Sänk ner paltarna allt eftersom de blir klara i det kokande vattnet.
- Använd träslev och rör om försiktigt då och då.
- När sista palten har åkt ner i kastrullen låt samtliga paltar koka i 45 min - 1 timme.
- Servera palten med smör och lingonsylt.