lördag 6 september 2008

Björnidets anor: Kusfors

Kusfors - vid Skellefteälven - nedlagd järnvägsstation på Norra Stambanan.

Som minnesmärke över järnvägens betydelse för Kusfors har ångloket typ B nr 1268 ställts upp vid det fd stationshuset längs den nedlagda sträckningen.

Stationshuset lever nu som Café Ångloket.

Bilden ovan till vänster: Stallet för hästarna från den tid när häst och vagn förde tågpassagerarna uttill de byar som de önskade sig till.
Bilden ovan till höger föreställer inte stationshuset - vad det är för hus???


Ovan till vänster: Tralla med nya järnvägsbron över Skellefteälveni bakgrunden.
Ovan till höger: Den gamla växeltavlan.

Fönster i det gamla kaféet.

Inte en boplats men Kusfors tillhör Björnidets anor. Mycket tack vare Björks Lanthandel. Minnena är starka från denna äkta lanthandel där man kan finna allt även om det inte är lätt att finna så finns det där. På 1960-talet ringde man till Björks och beställde sina varor och de levererades under dagen.
Kusfors har fått sitt namn efter Per Jonsson-Kuse som byggde en stuga söder om Skellefteälven vid forsen. Forsen fick namnet Kusfors.
En man vid namn Lars Björk var på väg hem till Bastutjärn från älgjakt i Norrbotten när han hoppade av tåget i Kusfors. Han gillade platsen, köpte en bit mark och startade Björks Lanthandel tillsammans med sin bror Andreas.
Björk-imperiet växte med ett gästgiveri och en skjutsstation.
Affären brann ned 1968 och flyttades till den gamla skolan där den finns än idag.1970 dämdes älven och forsen försvann.Kusfors är en järnvägsstation på Norra Stambanan. Stationen anlades år 1900. Själva stationshuset är från 1892. 1993 byggdes en ny järnvägsbro över Skellefteälven och den nya rälsen lades vid sidan av Kusfors gamla station. Stationshuset lever nu som Café Ångloket.
Café Ångloket har öppet på sommaren och en spännande 1940-talsinredning.