torsdag 11 september 2008

Mat i Björnidet



Myrstack, pärlboll/chokladboll även om vi kallade den något annat och dammsugare.
Skribenten har väl alltid ätit som om han bygger upp ett lager för att lägga sig i vinteride.
En återblick på vad som passerat genom hans lekamen.

Uppfödd på:

1) Köttbullar, brunsås, potatis, lingonsylt
2) Stekt falukorv, stekt ägg, potatis

3) Klar köttsoppa med klimp
300 g mört nötkött , av tex rostbiff
2 burkar klar buljong
6 dl skurna grönsaker, (tex. skivad purjo, frysta ärter, finstrimlade morötter, blekselleri)
1 dl hackad persilja
Klimp:
2 msk smör eller margarin
5 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 ägg
½ tsk salt , vitpeppar
½ tsk stött kardemumma
Skär köttet i små tärningar. Koka upp buljong, vatten och vin. Lägg i kött och de skurna grönsakerna och koka på svag värme tills köttet blir mört, ca 3-5 min. Strö sedan persilja över. Klimp: Smält matfett i en kastrull på svag värme. Tillsätt mjöl, rör om väl och späd med mjölken. Koka upp under ständig omrörning och låt sedan den tjocka såsen sjuda under lock 3 min. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt ägget och rör om kraftigt. Krydda med salt, peppar och kardemumma. Häll upp klimpen i en skål och ha den med i soppan.

4) Oxrullader
600 g skivat innanlår av nötkött, 1/2 cm tjocka skivor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
tandpetare
vetemjöl
Fyllning:
2 schalottenlökar, hackade
50 g bacon, hackat
2 msk dijonsenap
1 dl persilja, hackad
2 saltgurkor
Sås:
2 dl vatten
1 msk kalvfond, konc
2 dl vispgrädde
1 msk vinbärsgelé
ev 1 msk konjak
salt, peppar
Garnering:
persilja, hackad
Börja med fyllningen. Fräs lök och bacon i en stekpanna. Låt det rinna av på hushållspapper. Blanda med dijon-senap och persilja i en skål.
Lägg ut köttskivorna på en skärbräda eller ett smörpapper. Salta och peppra köttet. Lägg en sträng av lökröran ovanpå. Dela saltgurkan i stänger och lägg på mitten. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Rulla rulladerna i mjöl.
Bryn rulladerna runt om i smör i en stekpanna. Lägg sedan över dem i en traktörpanna. Tillsätt vatten och kalvfond och låt rulladerna sjuda, ca 20 minuter.
Ta upp köttet och ta bort tandpetarna. Håll köttet varmt. Vispa ner grädden i såsen och koka ihop den 5 minuter. Smaksätt med gelé, konjak, salt och svartpeppar. Lägg ner rulladerna i såsen. Servera med potatismos och kokta haricots verts.

5) Gråpalt, smält smör, lingonsylt
10-12 rå potatis
1 msk salt
3 ½ dl kornmjöl
3 ½ dl vetemjöl
300 gr rimmat fläsk (Fyllning)
Kokning
Vatten2 tsk salt per liter vatten
Skala och riv eller mal potatisen. Blanda potatis, salt och de båda mjölsorterna till en ganska fast deg.
Skär fläsket i små tärningar.
Forma bollar av smeten. Gör en fördjupning i varje boll. Fyll med fläsk och vik över degen. Platta till bollarna något och koka dem i saltat vatten. Sjud under lock ca 1 tim.
Serveras med lingonsylt.Palt som blir över skivas och steks i smör eller margarin.

6) Blodpalt, smält smör, lingonsylt
1 l blod
0,5 l mjölk och vatten
1 msk salt
2 lökar
2 hg njurtalg eller späck
Lika delar korn, råg och vetemjöl
Smeten samanblandas som till blodpudding. Så mycket mjöl tillsättes att av degen kan formas runda bullar, vilka kokas i saltat vatten en timme.
Serveras med lingonsylt eller stekta fläsktärningar, mjölksås eller smält smör.

7) Fläskpannkaka, smör, lingonsylt alt. blodpannkaka
200-300 g rimmat fläsk
2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
3 msk smör
Värm ugnen till 225 grader.
Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Om du har tid - låt gärna smeten svälla i cirka 30 minuter.
Skär fläsket i små tärningar. Smöra en rymlig ugnsfast form och bryn fläsket i den i ugnen. Häll i smeten. Grädda pannkakan i ugnen i ca 20-25 minuter.

8) Plättar rullade i socker, blåbärssylt/hallonsylt, kall falukorv
9) Pölsa, potatis, rödbetor
10) Fläskfilé, potatis, champinjonstuvning

11) Köttfärslimpa, potatis, sås, lingonsylt
1 st sats grundfärs
Sås:
2 msk vetemjöl
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl vatten
1 st mörk oxbuljong- eller köttbuljongtärning
1 tsk lingonsylt
Sätt ugnen på 250°.
Blanda färsen enligt recept och forma till en limpa ca 25 cm lång.
Lägg på fat och sätt in i ugnen.
Sänk värmen till 175°.
Stek ca 30 min till en innertemperatur på 68°.
Sås: Vispa ut mjölet i grädde och vatten i en kastrull. Koka upp under vispning med buljongtärning och soja. Låt sjuda sakta i 3-5 min. Smaka av med lingonsylt.
Servera köttfärslimpan med sås, nykokt potatis, grönsaker och lingonsylt.
12) Stekt sill, löksås, potatis
13) Blodpudding, smält smör, lingonsylt
14) Stuvade makaroner med köttbullar/korv

Favoritgodis:
1) Myrstackar (arraksbollar)
2) Dammsugare
3) Pigalle choklad
4) Isglass från KP:s kiosk (hallon)
5) Saft gjord på essens från Hambergs (hallon, apelsin)
6) Chokladbollar/pärlbollar
100 g Smör / Margarin
3 dl Havregryn
1 1/2 dl Strösocker
1 msk Strösocker
1 msk Kakao
1 msk kallt Kokkaffe
Pärlsocker
Smält smöret, eller åtminstone någorlunda mjukt. Blanda ihop allting.Forma smeten till små bollar. Rulla dem i Pärlsocker eller Kokos.Lagras kallt.