söndag 28 september 2008

MPK som matkultur

Rådet till yngre människor när det gäller mat låter:
Ät ingenting som ung för när du bli äldre kommer du att få en sådan aptit på allt som kallas mat att du bör ha en kropp som kan ta emot all den maten. Den kroppen bör vara tunn och smal.
För dig som redan är fyllig som ung finns inget hopp att vänta efter 50. För efter 50 gäller MPK.
MPK betyder Mer På Köket - ursprungligen en norsk benämning på en typ av matkultur där det alltid finnes mer mat i köket. Den devisen gäller även i Björnidet.
I idet räknar man fyra portioner per person. Skribentens matlagningskonst är av diskutabel kvalitet. Han blandar och kryddar allt eftersom det ger sig. "Man tager hvad man haver" sade Kajsa Warg och det har matlagaren i Björnidet anammat. Han tömmer kylskåpet över i gryta och panna - häller på olja och bara brassar på. Kryddar med det som står på hyllan ovanför spisen. Därför brinner tungspetsen ännu idag efter att rätten på bilden intogs igår. Rätten består av lammfärs - gafflad ned i rapsolja - tomater, tärnad fetaost, kikärter och kryddad med basilika, muskot, två solovitlökar, timjan och rosmarin. Allt degat ned över långkokad tagliatelle. Efter måltiden följer brinnande tunga och spänd buk. Soffvila rekommenderas efter middagen - som alltid när MPK är den gällande matkulturen.