Man ska inte burrrrra åt mat men skribentens gräns går vid leverkaka. Även om det snart är femtio år sedan han senast åt (tvingades äta) denna rätt så sitter smaken och lukten kvar. Den serverdes möjligen en gång i månaden barnbespisningen (skolmatsalen) till lunch.
Leverkaka (Korvkaka):
4 Portioner
1 1/2 dl Korngryn
3 dl Vatten
5 dl Standardmjölk
400 gr Nöt eller svinlever
1 st Gul lök
1 tsk Margarin eller smör
2 st Ägg
2 tsk Sirap
1/2 dl Russin
Salt och peppar
Koka grynen i vattnet under lock på svag värme tills det nästan kokar in. Det tar ca 30 minuter. Späd med mjölken och koka till en lös gröt.
Mixa eller kör i foodprocessor lever, ägg, lök, sirap, salt och peppar. Tillsätt gröten och russin. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 45 minuter.
Servera med lingonsylt och sallad, eller blanda finstrimlad vitkål med lingonsylt.
Går att frysa.