fredag 12 september 2008

Svensk lapskojs

Lapskojs har inget att göra med lappar eller samer. Stavas också "lapskojs". Ordet kommer från engelskans lobs-cou(r)se med osäker betydelse och det var en rätt som många sjöfolk föredrog. Svensk lapskojs innehåller vanligtvis saltat kött, potatismos och kryddor.
Rätten till hör husmanskosten men är inte så populär i den yngre generationen. Anses inte se aptitligt ut.
Receptet:
1 burk Salta biten eller kött från fläskben
8-10 stora potatisar
Spadet från Salta biten
1 lagerblad
4 vitpepparkorn
3 kryddpepparkorn
1 msk smör
Skala potatisen och skär i tärningar. Koka potatis och kött i spadet från Salta biten tillsammans med kryddorna i 15-20 minuter så att potatisen blir mjuk. Häll av en del av spadet och ta bort kryddorna. Lägg i en smörklick. Mosa potatisen och köttet med hjälp av elvispen till ett poröst mos. Späd eventuellt med mera spad. Smaka av med salt och vitpeppar. Serveras med rödbetor och salt- eller ättiksgurka.