tisdag 2 september 2008

Fåfängan, vaktavlösning, Gamla stan och Drottningholm


Flera bilder från Stockholm. Fåfängan ligger högst upp på klippan. Idag restaurang och café med utsikt över inloppet till innerstadens hamn med bl a Finlands- och Ålandsfärjorna.
Fåfängan uppfördes 1774 av en grosshandlare Fredrik Lundin. Fåfänga är också ett gammalt ord för pailjong eller lusthus. Ett sådant ligger fortsatt kvar på klippan.


Bilder från serveringen och bilder med utsikter från Fåfängan; Finlandsfärjor och Danvikstulls höghus på Danviksklippan.

Vaktavlösning på slottsgården.
Gränder i Gamla stan.
Port i Gamla stan och körsbärsblom från Kungsträdgården.

Ett stenhus byggdes här 1580 av kung Johan III som gåva till sin hustru drottningen Katarina Jagellonica. Slottet härjades av brandpå 1660-talet och ett nytt slott byggdes med Nicodemus Tessin den yngre som arkitekt. Slottet var klart 1681 och står där än idag. Inspirerad av Versailles var denne yngre Tessin naturligtvis. Sedan 1981 bor herr Konung och fru Drottning av Sverige där med sin lilla familjekvintett.
Det mindre slottet i mitten nedan är en del av Kina slott som ligger vid Drottningholm. Nära Kina slott äter man våfflor på våren. Kina slott stod klart 1753 och var ett monteringsfärdigt hus - kungen som ordnade detta slott hette Adolf Fredrik!